Cimitirul Hajongard este localizat în imediata vecinătate a centrului istoric al orașului Cluj. Numele Házsongárd provine de la numele dealului pe care a fost decisă amplasarea cimitirului.
După aproape patru secole de la înființarea sa, cimitirul reflectă evoluția și schimbarea orașului, diversitatea etnică și culturală care se manifestă în prezent printr-o acumulare unică în Transilvania a valorilor arhitecturale. Cimitirul a avut de la întemeiere un caracter public și a oferit un loc de veci tuturor locuitorilor orașului, indiferent de confesiunea religioasă, statut social sau naționalitate.
Cimitirul reunește în prezent 3 tipuri diferite de monumente funerare cu valori arhitecturale deosebite. Acestea sunt tumba funerară, obeliscul si cavoul, cărora Ii se alătură monumente funerare de dată mai recentă din perioada comunistă sau postdecembristă. Suma acestor morminte/cavouri de importanță însemnată este estimat la cca 700 de obiecte. Cimitirul este cel mai renumit din Transilvania și este considerat pe bună dreptate un adevărat panteon.
Aceste caracteristici sunt puse în valoare prin amplasarea în oraș, topografia locului și prezențele vegetale, care deși au fost alterate cu timpul încă sunt prezente aici și transformă suprafața de aproximativ 14 ha într-o resursă verde vitală in centrul urbei.
Prin aceste caracteristici deosebite cimitirul este un artefact în care scrierea și rescrierea straturilor istorice se precipită până în prezent.
Sarcina noastră în acest proiect era cartarea cu maxima precizie a părții nordice a Cimitirului Hajongard (în total 2700 de stații), care oferă un suport topografic georeferențiat precum și un cadru survolabil (tur virtual) de către orice interesat.
