Monument

Ruinele bisericii reformate din Suseni

Beneficiar

Parohia reformată din Suseni

Obiectiv

  • Relevarea integrală a ansamblului
  • Identificarea zonelor cu degradări
  • Pregătirea suportului 2D pentru proiectul de restaurare

Releveu executat în 2023 octombrie

Categorie

Monument

Despre proiect

Biserica medievală din Suseni, jud. Mureș, se înscrie în tipologia micilor biserici ridicate pe tot teritoriul regalității maghiare începând din secolele XI-XII, având o planimetrie simplă cu o singură navă și un altar cu închidere semicirculară. Altarul boltit poartă forme caracteristice stilului roman, iar nava ale stilului gotic, altarul fiind despărțit de navă prin arcul de triumf realizat în arc frânt. Altarul și arcul de triumf au fost împodobite în totalitate de fresce, care au fost ulterior văruite și ascunse. Clădirea s-a deteriorat în timp, nava a rămas fără acoperiș, iar frescele descoperite în 1908 s-au distrus, păstrându-se doar unele fragmente în anumite zone.

Biserica este inclusă în lista monumentelor istorice din 2015 sub codul  MS-II-m-A-16036. În prezent biserica nu este folosită, aflându-se în stare de ruină.

Parohia Reformată Suseni a obținut la sfârșitul lunii februarie o finanțare nerambursabilă acordată de către Institutul Național al Patrimoniului prin programul Timbrul Monumentelor Istorice, subprogramul „Intervenții de urgență (ante- și post-dezastru)”, pentru punerea în siguranță a clădirii bisericii medievale.


Explorează turul virtual

Explorează norul de puncte